آدمهای موفق الگوی ایدهآل برای دوستی، همکاری و یا آشنایی هستند. بودن در کنار یک فرد متخصص به خودیخود سودمند است و میتواند بار علمی، فنی، مهارتی و معرفتی مؤثر برای ما داشته باشد. اما روش ارتباط با افراد موفق چگونه است؟ آیا این افراد نسبت به اطرافیان خود غریبه هستند؟ و یا خیلی سخت هر کسی را در دایره آشنایان و همکاران خود وارد میکنند؟ اصولاً چرا به ارتباط با آدم های موفق نیاز داریم؟
افراد موفق آنطور که فکر میکنید، انسانهای سختگیر و یا بیتفاوتی نیستند. اما در دایره شخصیتی آنها اینطور تعریف شده است که در هر حالت با افرادی ارتباط برقرار کنند که در ارتقاء جایگاه شغلی و یا مهارتی آنها تأثیرگذار باشند. به این ترتیب تا زمانی که خودتان را به عنوان یک فرد تأثیرگذار معرفی نکرده باشید، قاعدتاً نمیتوانید ارتباط با افراد موفق را تجربه کنید. در این مقاله از گروه کوچینگ به 13 تکنیک ساده اما کاملاً تأثیرگذار جهت ارتباط با آدم های متخصص میپردازیم و این افراد را از نظر شخصیتی و روش ارتباط برقرار کردن بررسی میکنیم.
چرا به ارتباط با افراد موفق نیاز داریم؟
ارتباط با دیگران، اولین قدم در اجرای هر برنامهای است. در این دنیا تنها زندگی نمیکنیم و باید برای پیشبرد اهداف خود در تعامل پایدار با دیگران باشیم. در عین حال همواره لازم است تا با افراد جدید برای توسعه اهدافی جدید در ارتباط باشیم.
آنچه مسلم است، افرادی که به خوبی با دیگران ارتباط برقرار میکنند، بخش بزرگی از مسیر پرتلاطم موفقیت را سادهتر سپری خواهند کرد. از طرفی قطعاً ارتباط با افراد موفق مزایای قابل توجه دارد. اینکه چه کسی را موفق میدانید، موضوع دیگری است. اما اینکه چطور با این فرد موفق ارتباط برقرار میکنید، بحث کلی ما در این مطلب است.
دلایل متعددی برای لزوم ارتباط با آدم های موفق وجود دارد. مثلاً برای کسب مهارتی به همراهی با چنین افرادی نیاز داریم. و یا لازم است تا از همنشینی با این افراد برای کسب مشاوره، راهنمایی و حتی اطلاعات کلیدی استفاده کنیم. گاهی هم برای بهبود روابط اقتصادی، جریان خرید و فروش و حتی انجام معاملات و… از شبکه سازی با افراد موفق و متخصص استفاده میکنیم. خلاصه دلایل ارتباط گرفتن با چنین افرادی زیاد است و در نهایت باید از مهارت کافی ارتباط برقرار کردن حرفهای و پایدار برخوردار باشیم.
تکنیکهایی برای آنکه ارتباط خود را آغاز کنید
افراد متخصص در دایره آشنایان و دوستان خود حساس هستند و به واسطه مهارتی که دارند، به راحتی تجارب، دانستهها و اطلاعات خود را در اختیار هر کسی قرار نمیدهند. در هنگام آغاز آشنایی با این افراد موفق قطعاً مورد ارزیابی آنها قرار خواهید گرفت و جوانب شخصیتی شما را بررسی خواهد کرد. افراد موفق نیز به دنبال شبکه سازی با کسانی مثل خود هستند که حتی از آنها متخصصتر و یا موفقتر باشند. کافی است در نگاه این افراد به مانند همان فرد موفق ظاهر شوید تا به راحتی مقدمات ارتباطی پایدار را با آنها تدارک ببینید.
-
در صحبت خشک و مصنوعی نباشید:
اگر چه افراد موفق و متخصص کاملاً حرفهای هستند و قطعاً از صحبت راجع به موضوعات تخصصی استقبال میکنند؛ اما به هر حال در همه حال و هر شرایطی با دنیای حرفهای خود سروکار ندارند. این آدمها هم در خیل صحبتهای خود و کارهایی که انجام میدهند از وقتهای خوش و صحبتهای خودمانی استقبال میکنند.
مهم است تا حین ارتباط با افراد موفق کلام رسمی خود را حفظ کنید؛ اما در کل چندان خشک و مصنوعی رفتار نکنید. با ظرافت مادامیکه همچنان رسمی هستید، باید از حس و حالی خشک فاصله گرفته و رابطه گرمتری را برقرار کنید. تا آنجا که لازم است از گفتگوی خشک و مصنوعی اجتناب کنید؛ اما دقت کنید که گفتگوی شما از حالت رسمی خارج نشود. در این صورت ممکن است از جایگاه یک آدم موفق و آگاه فاصله بگیرید.
-
با توجه گوش دهید:
ممکن است با افراد موفق همصحبت شوید و حتی درباره موضوعی تخصصی با او به بحث بنشینید. این صحبت اولیه سنگ بنای ارتباط است؛ اما همه آن نیست. چرا که باید فرد متخصص را مجاب کنید که برای ملاقاتی دیگر با شما و همصحبتی مجدد مشتاق باشد. اما چرا این اتفاق نمیافتد؟
دلایل زیادی برای شکست روابط با افراد وجود دارد و عدم توجه در گوش دادن یکی از مهمترین آنها است. اگر بحثی در جریان است و یا با فردی راجع به موضوعی صحبت میکنید، تا جای ممکن متوجه صحبت او باشید و او را تأیید کنید. مخالفت دائمی، به راه انداختن چالش و… تأثیر منفی در موفقیت رابطه دارد. قاعدتاً قرار نیست تا تمامی صحبتهای این افراد را تأیید کنید. اما نیازی هم نیست تا برای موضوعات نسبی به مخالفت بنشینید. افراد حین بحثها به تأیید شما علاقه دارند و با توجه میتوانید نظر مثبت آنها را جذب کنید.
-
با سؤالات کوتاه و مرتبط وارد بحث شوید:
در صحبت با افراد متخصص صرفاً شنونده نباشید و دائماً در حال تأیید گفتهها مسیر صحبت را ادامه ندهید. گاهی لازم است تا این فرد موفق را به چالش بکشانید. با مطرح کردن سوالات کوتاه و مرتبط با بحث به او نشان بدهید که متوجه صحبتهایش هستید و به آنچه میگوید اهمیت میدهید. این سؤالات کوتاه روند ارتباط شما با افراد را محکمتر کرده و آنها را ترغیب میکند که بیشتر با شما هم کلام باشند. زیرا همراه این سؤالات کوتاه حین بحث نشان دادهاید که به آنها و دانستههای آنها اهمیت میدهید.
-
در باب هر موضوعی اظهار نظر نکنید:
هرگز درباره موضوعاتی که اطلاعات کافی ندارید، اظهار نظر نکنید. چرا که ممکن است نظر غیر کارشناسی شما به راحتی زیر سوال رفته و از آن جایگاه فرد آگاه و کامل فاصله بگیرید. بهترین کار آن است که خیلی ساده بگویید که چیزی راجع به این موضوع نمیدانید و بحث را تمام کنید. حتی میتوانید از فرد متخصص برای روشن شدن موضوع، درباره اطلاعات کاملتر نظر بخواهید.
گفتن آنکه چیزی از موضوع مورد بحث نمیدانید، قطعاً از اعتبار و جایگاه شما نمیکاهد. بلکه نظرات غیر مرتبط و احمقانه است که شما را از آن فرد ایدهآل ارتباط سازنده دور میکند. در کل اگر میخواهید تا در ارتباط با آدم های موفق مؤثر ظاهر شوید، بهتر است خودتان را یک همه چیزدان معرفی نکنید!
-
برای کمک آماده باشید:
کمک به دیگران یکی از بهترین تکنیکهای ارتباط برقرار کردن است. اما اینطور نیست که همه افراد در هر موقعیتی به کمک شما نیاز داشته باشند. بلکه کمک کردن تکنیک هوشمندانه و فرصت طلبانه است. کافی است بدانید که فرد مورد نظر شما برای ارتباط برقرار کردن به چه چیزهایی احتیاج دارد و یا در چه مسائلی با مشکلاتی روبرو شده است. در حین صحبت و آغاز ارتباط میتوانید به او بفهمانید که برای کمک کردن آماده هستید. البته در این تکنیک باید نوع روابط صمیمانه را در نظر بگیرید و به نوعی ایجاد حس همدلی را ترغیب کنید. به احتمال زیاد فرد مورد نظر تقاضای شما برای کمک کردن را محترمانه رد خواهد کرد. اما حتی اگر بپذیرد که میتوانید کمکش کنید، از این فرصت نهایت استفاده را ببرید.
-
مناسبتها را فراموش نکنید:
مناسبتها بهترین تکنیک برای ارتباط با افراد موفق هستند. ایام عید، تولید، روزهای مناسبی از سال و حتی مناسبتهای خاص اداری، فرهنگی، قومی و عقیدتی و… هر کدام میتوانند فرصت ایدهآل شما برای ارتباط با افراد متخصص باشند. شما میتوانید از این مناسبتها برای هدیه دادن، تبریک گفتن، پیشنهاد دادن و… استفاده کنید. این توجه شما به خودیخود کاملاً تأثیرگذار است. به راحتی میتوانید با بهانه قرار دادن مناسبتها برای ارتباطی صمیمی و پایدار با افراد موفق دست به کار شوید.
-
از جایگاه خود در ارتباط و شبکهسازی مطلع باشید:
شبکهسازی با افراد موفق در هر حالتی سودمند است؛ اما وقتی از شانس بالایی در این ارتباط برخوردار هستید که از جایگاه خود اطلاع داشته باشید. در وهله اول باید از جایگاه کسبوکار خود، سطح مهارت و تواناییهای خود مطلع باشید. در قدم بعدی میتوانید با پشتوانه مهارتها و جایگاهی که دارید، برای ارتباط با افراد استفاده کنید.
از طرفی سعی کنید که در همه حال نسبت به موضوع مورد بحث با افراد موفق اشراف اطلاعاتی کافی داشته باشید. مثلاً اگر برای ارتباط با فردی متخصص حوزه شغلی خود دست به کار شدهاید، مهم است که از تمامی اخبار، رویدادها و اتفاقات پیرامون کسبوکارتان مطلع باشید. چرا که از این اطلاعات دست اول میتوانید برای تحت تأثیر قرار دادن افراد متخصص استفاده کنید.
-
صبور باشید:
صبور بودن، مهارت تأثیرگذاری برای روابط عمیق و پایدار است. آغاز رابطه با کسی که جایگاه بهتری از شما دارد، قطعاً دشوار است. این افراد متخصص در دایره افراد اطراف خود حساس هستند و به این سادگی با هر کسی وارد روابط جدی کاری و شغلی و… نمیشوند. به طور کلی اگر در آغاز رابطه و شبکهسازی با فردی هیچ مشکلی ندارید، احتمالاً گزینه نامناسبی را به عنوان فرد موفق در نظر گرفتهاید. توصیه میکنیم که برای تداوم ارتباطی مفید و شبکهسازی قدرتمند با افراد موفق صبور باشید.
-
افراد را به موضع دفاعی نکشانید:
شروع صحبت با مطرح کردن مشکلات و چالشها بدترین روش ارتباط با افراد است. واقعاً چرا انتظار دارید افراد جذب شما شوند، وقتی در همان اول آشنایی از مشکلات و چالشها صحبت میکنید؟ برخی به اشتباه فکر میکنند که بحث درباره مشکلات بهترین تکنیک برای باز کردن صحبتی داغ و آشنایی پایدار و شبکهسازی قوی است. اما تجربه نشان داده است که این افراد در نهایت نمیتوانند تجربه شبکهسازی پایداری را ادامه دهند. چرا که فرد مقابل خود را به موضع دفاعی کشاندهاند و یا به هر حال او را مجبور به محافظهکاری کردهاند. توصیه میکنیم که جهت ارتباط با افراد از آنها با مشکلات خود صحبت نکنید. حتی از مشکلات سازمانی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و کلان ملی هم صحبت نکنید. بیان مشکلات ممکن است که افراد همصحبت شما را در موضع دفاعی بکشاند.
-
از آنها بدون تملق تعریف کنید:
تعریف و تحسین از بهترین تکنیکها برای ارتباط با افراد موفق است. اما نباید رنگوبوی تملق و چاپلوسی را داشته باشد. تعریف غیرواقع، برجسته کردن بیش از حد، تحسین بیمورد و… مورد توجه فرد مقابل شما قرار میگیرد و حتی ممکن است باعث آزرده خاطر شدن او بشود. بنابراین مادامیکه سعی میکنید تا در میان صحبتهای خود اغراق و چاپلوسی نداشته باشید، از مهارتها، شخصیت، تخصص و خدمات فرد مقابل تعریف کنید.
-
از علاقهمندی آنها مطلع هستید؟
قبل از آغاز ارتباط با افراد موفق اندکی درباره آنها تحقیق کنید. این تحقیق میتواند پرسوجویی ساده در آغاز یک جلسه، مهمانی و یا همایش باشد. اما کمک میکند تا جوانب شخصیتی فرد مورد نظر را بررسی کرده و حتی از علایق آنها مطلع شوید. توجه به علایق از مؤثرترین روشها در مهارت ارتباط با افراد است. اما افراد متخصص به صرف ابراز علاقه از سر کم آگاهی واکنش نشان نمیدهند. بهتر است تا درباره موضوع مورد علاقه این افراد اطلاعات کافی داشته باشید. به این ترتیب وقتی از علایق صحبت میکنید، میتوانید بحث را به جاهای شیرین و تخصصی بکشانید و در همین قدم اول کاملاً تأثیرگذار باشید.
-
ارزشمند معرفی شوید:
برای برقراری ارتباط با افراد موفق باید به درستی خودتان را به آنها معرفی کنید. گاهی اطلاع از مهارتهای شما، خدمات شما و توانمندیهای شما زمینه کافی برای تداوم آشنایی بیشتر است. بنابراین خیلی مهم است که در ابتدا خودتان، زمینه کاری خودتان و مهارتها و خدمات خودتان را به درستی و کاملاً واضح معرفی کنید. به این ترتیب در نزد آن فرد موفق به انسانی ارزشمند تبدیل خواهید شد.
-
انتظار نداشته باشید تا در خاطر باقی بمانید:
ارتباط با آدم های موفق یک پروسه طولانی است و قطعاً علاقه دارید تا پس از اولین ملاقات برای ملاقاتی دیگر دست به کار شوید. قطعاً دنبال فرصت هستید تا ملاقاتی دیگر را تدارک ببینید؛ اما انتظار نداشته باشید که آنها شما را به خاطر سپرده باشند. همچنین میتوانید در ملاقات دوم به صحبتهای خودتان در ملاقاتهای قبلی اشاره کنید و با یادآوری، پیوندهای اولیه را هر چه مستحکمتر سازید.
شبکهسازی، سنگ بنای موفقیت شما در کسبوکارها و حتی مدیریت سازمانی است. ارتباط با افراد خصوصاً افراد موفق و متخصص بهترین روش توسعه مهارتهای فنی و جایگاه شغلی است. این ارتباط را جدی بگیرید و هنرمندانه برای هر چه نزدیکتر شدن با این افراد ماهر و کارآمد دست به کار شوید.