۱۱ اشتباه معمول کارآفرینان را بشناسید
کارآفرینی از همان قدم اول چالش برانگیز و دشوار است. هیچ کارآفرینی مسیر توسعه خود را بدون مشکلات و موانع سپری نمیکند. در عین حال بارها و بارها در تهدید اشتباهات قرار میگیرند. اشتباهاتی که سخت اما عبور از آنها باعث کسب تجربه و افزایش مهارت و اعتماد به نفس میشود. با این وجود اشتباهات کارآفرینان چه هستند؟ و چگونه آنها را به چالش میکشاند؟ آیا هر اشتباهی قابل جبران است؟
اشتباه کردن برای افراد کم تجربه مانند یک کارآفرین تازهکار امری بدیهی است. کسی به این اشتباهات خرده نمیگیرد؛ اما چالشها وقتی آغاز میشوند که مسیر عبور از اشتباه را به درستی سپری نمیکنید. ترمیم خطا و برگشت به روند برنامهریزی شده از مهمترین وظایف کارآفرینان است. خصوصاً که لازم است تا کارآفرینان از اشتباهات خود درس آموزی کنند و به سادگی مجدد در دام این ماجراهای آزارد هنده نیافتند. در ادامه این مطلب از گروه کوچینگ شوهاز به بررسی ۱۱ اشتباه کارآفرینی میپردازیم و از چالشها تا تکنیکهای عبور از چنین اشتباهاتی سخن خواهیم گفت:
زمانی که نسبت به توصیه افراد از کسبوکارهای دیگر بیاعتنا هستید:
خیلی خوب است که یک کارآفرین از اعتماد به نفس برخوردار باشد؛ اما نباید در دام اعتماد به نفس کاذب خود گرفتار شود. بارها دیده شده است که کارآفرینان جوان و حتی باتجربه نسبت به توصیه افراد دیگر از کسبوکارهای دیگر بیاعتنا هستند و حتی این توصیهها را کوچک شمرده و نوعی محافظهکاری در نظر میگیرند. گاهی پیش میآید که کارآفرین توصیه افراد میدان دیده را تفکری منسوخ شده و یا نامربوط قلمداد میکند. در چنین مواقعی معمولاً از کنار نظرات تخصصی و حتی دلسوزانه دیگر افراد بیاعتنا عبور خواهند کرد.
آنچه مسلم است، در مسیر کسبوکار خود و با هر مقدار مهارت علمی و عملی باید از تجربیات افراد میدان دیده بهرهمند شوید. حتی لازم است تا نظرات و پیش بینیهای افراد به ظاهر کمتجربه را جدی بگیرید. شما در مقام کارآفرین قطعاً آدم سختکوش و بلند همتی هستید؛ اما همه چیز را نمیدانید.
زمانی که در تخصیص منابع مالی اشتباه میکنند:
کارآفرینی به منزله طی شدن یک پروسه طولانی از فعالیتی اقتصادی است. همه میدانیم که کسب درآمد دشوار است و در توسعه کسبوکارها با انواع هزینهها و سرمایهگذاری ها روبهرو میشویم. کارآفرین حرفهای تلاش میکند تا برنامههای مسیر خود را پیش بینی کرده و منابع مالی را به درستی تخصیص کند. اما کارآفرین بدون برنامه ممکن است در تخصیص منابع مالی افراط و تفریط کرده و در شرایط بحرانی با مشکلات اقتصادی روبرو شود.
به عنوان یک کارآفرین باید همواره انتظار پیشامدهای غیر منتظره را داشته باشید. پیشامدهایی که ممکن است باعث هزینههای اضافی برای شما شوند. اگر از قبل منابع مالی این اتفاقات را پیش بینی نکرده باشید، قطعاً در لحظات بحرانی دچار چالشهای بزرگی خواهید شد. عدم برنامهریزی منابع مالی از بزرگترین اشتباهات کارآفرینان است. تا آنجا که میتوانید هدفمند و برنامهریزی شده در تخصیص منابع مالی خود اقدام کنید.
زمانی که همه کارها را خودتان انجام میدهید:
بسیاری از کارآفرینان کوچکترین اعتمادی به دیگران ندارند و سعی میکنند که همه کارها را خودشان انجام دهند. از طرفی گاهاً با بار مالی جذب نیروی کار در سیستم خود مشکل دارند و همین نکته ساده باعث میشود تا همه کارهای کسبوکار خود را به تنهایی بر دوش بگیرند. اما آیا در این صورت زمانی برای توسعه اهداف و طی کردن قدمهای بزرگ دارید؟
جذب نیروی کار و تخصیص وظایف یک قدم سازنده در هر کسبوکاری است. زیرا خودتان را از بندهای روتین و تکراری و یا وظایف محدود کننده رها کرده و میتوانید قدمهای بزرگتری را بردارید. حتی میتوانید از برونسپاری وظایف در انجام وظایف کسبوکار خود استفاده کنید. خلاصه اگر برای قدمهای بلند آماده هستید و به دنبال توسعه کسبوکار خود فعالیت میکنید، لازم است تا با جذب نیروی کار و یا برونسپاری وظایف و فعالیتها از انجام کارهای روتین و تکراری رها شده و قدمهای بلندتری را برنامهریزی کنید.
زمانی که از مسیر اصلی و اهداف خود فاصله میگیرید:
انحراف از مسیر اصلی و برنامهریزی شده یکی دیگر از اشتباهات کارآفرینان است. بارها دیده شده است که کارآفرینان جوان و کمتجربه مدت زمان طولانی و حتی منابع مالی قابل توجه را بر روی جزئیاتی صرف میکنند که در پیشبرد اهداف اصلی آنها بیتأثیر است. این جزئیات کم اهمیت شامل خیلی چیزها میشود. مثلاً گاهاً اصرار بیمورد درباره لباس فرم کارکنان و یا توجه افراطی به طراحی نوع کارت ویزیت و حتی استفاده بیتأثیر از تزیینات و دکور سازی محیط و… همگی جزئیاتی هستند که ذهن شما را درگیر کرده و ممکن است دقت شما را برای پرداختن به موضوعات کلیدی منحرف سازند.
از اشتباهات کارآفرینان این است که بر روی آنچه مهم است تمرکز نمیکنند. اما چه چیزی مهم و چه چیزی کمارزش است؟
درک این موضوع مهارتی است که لازم است تا با کسب تجربه در محیط کسبوکار خود پیدا کنید. هر اندازه بیشتر بر اهداف خود متمرکز شوید، بهتر میتوانید کارهای مهم و غیرضروری را از هم تفکیک کرده و برنامهریزی جامعتری را پیش بینی نمایید. در کل به جای پرداختن به جزئیاتی از قبیل کارت ویزیت و یا دکور شیک بهتر است روی کیفیت محصولات و خدمات خود متمرکز شوید.
زمانی که درک صحیح از شرایط کسبوکار خود ندارید:
عدم درک صحیح از شرایط کسبوکار بدون تردید بزرگترین اشتباه کارآفرینی است. چطور میخواهید در مسیری که آن را به درستی نمیشناسید قدم بردارید و تا انتهای آن به سلامت و با موفقیت سپری کنید؟ عدم درک صحیح از شرایط کار مقدمه اشتباهات بزرگ است. مثلاً ممکن است در هدفگذاری اشتباه کنید و وقت و سرمایه خود را برای کارهای بیارزش سپری کنید و یا ممکن است در تخصیص منابع مالی بیبرنامه باشید و برای مشکلات و پیشامدها از آمادگی لازم برخوردار نباشید.
کارآفرینان باید از همان ابتدا سعی در درک مدل کسبوکار خود داشته باشند. قیمت محصولات و یا خدمات خود را تثبیت کنند و به اطلاعاتی شفاف از وضعیت اقتصادی شرکت خود دست پیدا کنند. اما منظور از درک صحیح از کسبوکار چیست؟ این درک صحیح به شناخت کالا و یا خدمات، هزینهها و قیمتگذاری و بررسی مشتریان میپردازد. به عنوان یک کارآفرین لازم است تا هزینههای تولید و عرضه کالا و یا ارائه خدمات را بررسی کنید. از هزینه بازاریابی و تبلیغات مطلع باشید و در نهایت حاشیه سود خود را شفاف کنید.
وقتی که تحت تأثیر و تحمیل دیگران قرار دارید:
به ندرت پیش میآید که اطرافیان شما با درک صحیح شما را به تلاش مضاعف تشویق کنند. آنها هیچ اطلاع عملیاتی از مدل کسبوکار شما ندارند و نمیتوانند تواناییهای شما را ارزیابی کنند. اطرافیان شما قطعاً شما را دوست دارند و این عدم آگاهی از مدل کسبوکار و یا عدم آگاهی از توانایی شما باعث میشود تا نسبت به کاری که میکنید، موضع دفاعی در پیش بگیرند. به همین دلیل بارها پیش میآید که کارآفرینان تحت تاثیر و یا تحمیل دیگران از ادامه تلاش برای تحقق اهداف و رؤیاهایشان دلسرد میشوند.
توجه به نظر دیگران مهم است؛ اما تحت تأثیر قرار گرفتن یک اشتباه کارآفرینی است. اطرافیان بیخبر از تواناییهای شما از شکستها و چالشها صحبت میکنند و گاهاً نظراتی دلسردکننده دارند؛ اما این شما هستید که باید با اعتماد به نفس در مقابل این موج دلسرد کننده و البته دلسوزانه بایستید و با تلاش مضاعف ماجرا را جور دیگری رقم بزنید.
زمانی که برای شکست آماده نیستید:
آیا به عنوان یک کارآفرین تاکنون به شکست فکر کردهاید؟ آیا خودتان را برای جلوگیری از شکست خوردن آماده کردهاید؟ و یا ظرفیت پذیرش شکست را دارید؟
شکست تلخترین تجربه کارآفرینی است؛ اما فرار از آن بزرگترین اشتباه کارآفرین است. اینکه به شکست فکر نمیکنید، یک حرکت معقولانه نیست؛ بلکه یک فرار احمقانه است. کسانی که برای شکست و یا نتایجی غیر از اهداف خود آماده نیستند، در شرایط بحرانی خود را میبازند و حتی ممکن است کل کسبوکار را برای همیشه رها کنند. زیرا این افراد آمادگی اتفاقاتی غیر از اهداف خود را ندارند.
به عنوان یک کارآفرین آگاه همواره خود را برای شکست آماده کنید. حتی اگر آن را خیلی بعید میدانید؛ اما مطمئن باشید که همواره احتمال وقوع آن وجود دارد. به یاد داشته باشید که تعهد شما به نتیجه نهایی تنها چیزی است که پایدار باقی میماند. لذا توصیه میکنیم که همواره خودتان را برای مسائل و شرایطی دشوار و کاملاً متفاوت از اهداف و برنامههای خود آماده کنید.
زمانی که از درک همه جانبه بازار کسبوکار خود اطلاع ندارید:
آیا از تمام اهرمهای توسعه بازار خود اطلاع دارید؟ به عنوان مثال از تکنیکهای بازاریابی مدرن در کنار الگوهای کلاسیک استفاده میکنید؟ پایبند بودن به روشهای قدیمی یکی دیگر از اشتباهات کارآفرینان است. چنین کارآفرینانی بدون توجه به درک همه جانبه کسبوکار خود به انجام روشهایی که بلد هستند، اصرار دارند. این افراد هرگز برای تجربههای جدید و حضور در فضاهای متنوع و حتی متفاوت آماده نیستند و این در حالی است که رقبای آنها در جنبههای دیگر از آنها پیشی گرفتهاند.
توسعه کسبوکارهای مجازی از طریق شبکههای اجتماعی و یا راهاندازی سایت یکی از همین ایدههای نوین هستند. متأسفانه بسیاری از کارآفرینان کلاسیک یا باوری به ایدههای نوین ندارند و یا نمیخواهند که در اینباره سرمایهگذاری کنند. وقتی نتوانید و یا نخواهید تا همه جانبه در بازار هدف خود ظاهر شوید، کسبوکار شما رشد نمیکند و حتی کوچکتر میشود. این تفکر افراطی نتیجهای جز شکست و ناامیدی از کسبوکار ندارد.
زمانی که فکر میکنید از هر نظر کامل هستید:
شکست کارآفرینان از لحظهای آغاز میشود که خودشان را در بالاترین جایگاه و دانش و مهارت کامل مییابند. باور به اینکه از هر نظر کامل هستید، تهدیدی جدی است. بسیاری دیده شده است که کارآفرین در نگاهی افراطی ایدهها، تکنیک کسبوکار و یا روشهای خود را کامل و بدون نقص در نظر میگیرد. اما نتایجی دور از انتظار را تجربه میکند. دلیل این ماجرا از عدم توجه به جزئیات است.
وقتی خود را کامل تصور کنید، هرگز نقصها و یا حفرههای کسبوکار خود را پیدا نخواهید کرد. همچنین هیچ باوری به کسب اطلاعات جدید و بررسی ایدهها و نظرات متفاوت دیگران را احساس نمیکنید. هر لحظه احساس کردید که از هر نظر کامل هستید، قطعاً در جایگاه خوبی قرار گرفتهاید. اما با این تفکر خودتان را از انتقادها و یا بررسی نظرات و تجربیات دیگران بینیاز نبینید.
زمانی که به خودتان اعتماد نمیکنید:
کسبوکارها زمانی موفق هستند که به آنها باور داشته باشید و این باور از اعتماد به نفس ایجاد میشود. عدم اعتماد به خودتان از بزرگترین و جدیترین اشتباهات کارآفرینان است. کارآفرینی که خودش را قبول ندارد، برای انجام تصمیمات بزرگ آماده نیست و ریسکها را نمیپذیرد. این کارآفرین از تغییر بیزار است و از هر شرایط غیر قابل پیش بینی واهمه دارد. چنین کارآفرینی همواره در ترس سپری کرده و هر تصمیم خود را با تردید میگیرد. آیا چنین کارآفرینی قادر است تا قدمهای بزرگ برداشته و کارهای جدید و جدی را دنبال کند؟ تا زمانی که به خودتان و استراتژی و مهارت خودتان اعتماد ندارید، هرگز نمیتوانید کارآفرین برجسته و موفق باشید.
اعتماد به خود دلیل عدم توجه به نظرات دیگران نیست؛ بلکه برعکس باعث میشود تا از نکته نظرات دیگران نهایت استفاده را ببرید. کارآفرینی که به خود اعتماد ندارد، دائماً در دایرهی نظرات و تصمیم دیگران قرار میگیرد و هیچ استراتژی معینی را دنبال نمیکند. اما کارآفرین با اعتماد به نفس از نظرات دیگران برای کامل کردن ایدههای خود استفاده میکند و در نهایت یک استراتژی هدفمند را دنبال خواهد کرد.
زمانی که از انتقادات برداشت شخصی دارید:
انتقادات بخشی از کسبوکار شما است. شما کامل نیستید، اما علاقه دارید تا هر چه کاملتر و حرفهایتر شوید. بدون توجه به انتقادات هرگز نمیتوانید مسیر اشتباه را اصلاح کنید. با این وجود چالش زمانی آغاز میشود که با نگاه شخصی انتقادات را بررسی کنید. در این صورت همیشه این احتمال وجود دارد که واقع بینی را کنار گذاشته و متعصبانه در انجام برخی نظرات شخصی خود اصرار کنید. کسبوکارهای نوپا ممکن است تا چالشهای بزرگ داشته و حتی با شکست روبرو شوند. اما همان طور که شنیدهاید، شکستها پل پیروزی هستند. با این وجود یک شکست چگونه به پل پیروزی تبدیل میشود؟
تا زمانی که کاملاً متعصب و شخصی پای نظرات خود بمانید و انتقادات را تا نگاه دشمنی بررسی کنید، هرگز از شکستها درس نخواهید گرفت و آن پل پیروزی را نمیسازید. زمانی بر تجربیات تلخ خود مسلط هستید که با نگاه حرفهای از نظرات انتقادی استقبال کنید. در عین حال همواره سعی کنید که میان اشتیاق تا واقعیت کسبوکار خود یک توازن ایجاد کنید. همواره انتقاد از شکستها را پذیرا باشید و در کسبوکار خود متوازن باقی بمانید.
توصیههایی برای کارآفرینان جوان
همین که کارآفرین هستید، خود به تنهایی ارزش تشویق و دلگرمی دارد. کارآفرین شدن دل بزرگ، روحیه قوی و شجاعت بینظیر میخواهد. اما در کنار تمام این فضایل باارزش لازم است تا نگاه حرفهای و برنامه هدفمند را دنبال کنید. صرفاً با کار کردن زیاد موفق نمیشوید. در عین حال اشتباهات کارآفرینان امری بدیهی است و ممکن است هر یک از این اشتباهات به نوعی در شما رخنه کنند.
اگر کارآفرین جوان هستید، توصیه میکنیم که بر توانایی خود اعتماد کنید؛ اما از نظرات سازنده اهل فن غافل نشوید. از طرفی برای یادگیری مهارتهای جدید و درک هر چه بهتر بازار خود دائماً مشتاق باشید. اگر چه کارآفرینی یک شوق وصفناپذیر است؛ اما در این مسیر خوددار باشید و تعادلی میان ایدههای بلند پرواز خود و واقعیت آنچه هست، ایجاد کنید. در عین حال از نظرات کارشناسی متخصصین حوزه رشد کسبوکارها غافل نشوید. برای هر نوع مشاوره تخصصی کسبوکارهای نوپا و استارتاپی میتوانید از خدمات تخصصی مرکز بیزینس کوچینگ شوهاز استفاده کنید.