آیا بر تمام زوایای مدیریتی کسب و کارتان اشراف کامل دارید؟ آیا توانستهاید مشکلات و یا چالشهای پیش رو در سبک زندگی، روابط اقتصادی و اجتماعی و حتی مهارتهای شغلی خود را پیدا کنید؟ هیچ کسی نمیتواند از کامل بودن در تمامی ابعاد شغلی و یا الگوی زندگی صحبت کند. اهمیت بیزینس کوچینگ در این همراهی است تا به شما برای پیدا کردن چالشها و ارائه راهکارهای عملیاتی یاری رساند.
ضرورت بیزینس کوچینگ فراتر از برنامههای مشاورهای کسبوکار است. زیرا کوچینگ با ماهیت اجرایی فضای پیش روی شما سروکار دارد. اهمیت بیزینس کوچینگ در نگاه موشکاف بیرونی به کسبوکار شما است. اینکه یک نفر از بیرون بدون هیچ پیشفرض و یا قضاوتهای ذهنی کسبوکار شما را موشکافانه بررسی میکند تا در این همراهی به چالشها و مشکلات پی برده و حالا به دنبال راهکارهای عملیاتی همراه شما باشد. این همراهی میتواند سازنده باشد. در این مقاله از مرکز بیزنس کوچینگ شوهاز به بررسی اهمیت بیزینس کوچینگ میپردازیم و قصد داریم تا از ضرورتهای بهرهمندی چنین خدماتی صحبت کنیم.
کوچ کیست؟ چه وظایفی دارد؟
کوچینگ در نگاهی ساده، نوعی مشاوره با رویکرد عملگرا است. کوچ فردی است که میتواند شرایط پیش رو در کسبوکار شما را با در نظر گرفتن تمامی زوایا بررسی کرده و در همراهی با شما برای ارائه راهکارهای عملیاتی دست به کار شود. همچنین در تمام مسیر تغییر و تحول همراه شما میماند و بازخوردهای منفی و مثبت از تغییرات پیش رو را ارزیابی خواهد کرد. در نهایت این همراهی به تدوین استراتژی جامع برای دستیابی به اهدافی تعیین شده خواهد انجامید.
وظایف کوچ در قبال کسبوکار شما متفاوت است. انتظارات شما، اهداف شما و حتی نقاط ضعف و قوت در کسبوکار شما مسیر فعالیتهای کوچینگ را تعیین میکند؛ اما در نهایت همگی این فعالیتها با هر نوع استراتژی یک چیز است و آن تحقق رشد با در نظر گرفتن اهداف تعیین شده است. کسبوکارها به بیزینس کوچینگ نیاز دارند؛ زیرا به رشد در تمامی ابعاد اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و… میاندیشند. اما منظور ما از واژه رشد دقیقاً چیست؟ برای پاسخ به این سوال شاید لازم است تا با دورنمایی از فعالیتهای کوچینگ آشنا شوید.
استراتژی بیزینس کوچینگ برای رشد چیست؟
افراد وقتی با موانع جدی روبرو هستند و نمیتوانند چالشهای پیش روی خود را حل کنند، برای خدمات کوچینگ اقدام میکنند. زیرا آنها در تحقق واژه رشد حالا با هر مفهوم و هر هدفی با موانع جدی روبرو هستند. در عین حال حتی ممکن است که برای تحلیل چرایی کسب موفقیتها از برنامههای کوچینگ استفاده کنند. در این صورت کوچینگ به بررسی نقاط مثبت موفقیتها پرداخته و راهکارهای چگونگی ادامه مؤثر آن را ارائه میکند. اما در نهایت هدف اصلی، تحقق واژه رشد است. تمامی فعالیتهای بیزینس کوچینگ نیز برای این منظور صورت میگیرد. فعالیتهایی از قبیل:
- تدوین ارزشها و ارائه استراتژی برای چشماندازها
- تدوین برنامه جامع مسیر رشد کسبوکارها
- بهرهمندی از دانش روز برای مدیریت کسبوکارها
- تمرکز به ارتقای مهارتهای فردی و سازمانی
- تمرکز بر تقویت مهارتهای رهبری
- بررسی چالشها و تمرکز برای ارائه راهکار
- حضور عملیاتی در مسیر تحول و ارزیابی تمامی بازخوردهای مثبت و منفی
- تحلیل تجارب شکست خورده و یا موفق برای ارائه راهکارهای برنامهریزی شده
- و…
همانطور که میبینید استراتژی بیزینس کوچینگ برای رشد کردن شامل مباحث مختلفی است. در واقع قرار نیست به مانند یک ماشین با افراد و مشکلاتتان رفتار کنیم. مثلاً نمیخواهیم تا با تکیه بر چند فرمول تکراری برای مقابله با هر چالش وارد شویم؛ بلکه قرار است تا استراتژی رشد بر پایه شرایط پیش رو باشد و به دورنمایی از اهداف و چشماندازها بپردازد.
مطالعه کنید:انواع بیزینس کوچینگ چیست؟
آیا از تمام جریانات پیش رویتان اطلاع دارید؟
اهمیت بیزینس کوچینگ در همان نگاه بیرونی آن است. در بسیاری از موارد افراد قادر به شناسایی مشکلات و حفرهها در کسبوکارهای خود نیستند. حتی میتوانیم این حفرههای مدیریتی را در رفتارهای سازمانی شاهد باشیم. مثلاً مدیران ارشد یک سازمان که به جزئیات حاکم در رفتار کلی سازمان خود اشراف کامل ندارند.
ماجرا از عدم توانایی نیست؛ بلکه در نوعی عدم آگاهی نهفته است. زیرا معمولاً افراد با قضاوتها و یا بهتر بگوییم با پیشفرضهای ذهنی خودشان شرایط حاکم را بررسی میکنند. قاعدتاً ممکن است در این نگاه از پیش تعیین شده همراه با انتظاراتی که دارند، نتوانند برخی از مشکلات و یا حفرههای شغلی، مهارتی و یا مدیریتی را شناسایی کنند. بر این اساس آیا میتوانید ادعا کنید که از تمامی جریانات پیش رویتان اطلاع کامل دارید؟ و اگر اینطور نیست، برای عبور از این چالش چکار میکنید؟
چرا به بیزینس کوچینگ نیاز دارید؟
افراد زمانی که با چالشهای جدی روبهرو هستند، نیاز به مشاوره کسبوکار را جدی میگیرند. اما لزوماً یک مشاوره ساده میتواند راهکار عملیاتی برای آنها باشد؟ مثلاً کسی که در بیرون از سازمان نشسته و تنها به ارائه نظراتی مشاورهای بسنده میکند، میتواند استراتژی مسیر تحول را تدوین کرده و ما را به رشد برساند؟ اهمیت کوچینگ در همراهی عملیاتی آنها است. کوچ، در مسیر تحول همراه کسب و کارها است و خود را به عنوان یک نگاه بیرونی اما همراه شرایط میداند.
از طرفی چرا همراهی بیزینس کوچینگ را تنها در مواقع بحرانی و یا شکستها و چالشها ضروری بدانیم؟ آیا کسبوکارهای موفق به حضور کوچینگ نیاز ندارند؟ مثلاً آیا لازم نیست تا استراتژی موفقیتآمیز کسبوکار آنها ادامه پیدا کند؟ تجربه نشان داده است که افراد حتی با کسبوکارهای موفق هم به سمت استفاده از خدمات کوچینگ گرایش دارند. زیرا ضرورت بیزینس کوچینگ در تحلیل شرایط ارزیابی نقاط مثبت، ارائه راهکار برای تداوم و یا ارتقای این نقاط مثبت و… را مفید میدانند.
مطالعه کنید:وظایف بیزینس کوچینگ چیست؟
چه هنگام از خدمات بیزینس کوچینگ استفاده کنیم؟
اهمیت بیزینس کوچینگ در همراهی عملیاتی آنها است. کوچ نیرویی پویا، باتجربه و البته دانش محور است که برای بررسی شرایط حاکم بر کسبوکارها و پیدا کردن موانع و رشد نقاط مثبت فعالیت میکند. اما چه هنگام باید از حضور چنین افرادی در کنار خود استفاده کنید؟ آیا لزوماً فقط در شرایط بحرانی و پس از تجربه ناکامیها به نگاه کوچینگ نیاز داریم؟ و یا میتوانیم هوشمندانه از حضور مؤثر بیزینس کوچینگ قبل از ورود به شرایط بحرانی و برای ایجاد یک استراتژی پایدار و موفقیت رو به رشد استفاده کنیم؟ شرایط فعلی کسبوکارها با یکدیگر متفاوت است و بهتر است تا در برخی مواقع از خدمات کوچینگ بهرهمند شوند. مانند:
- زمانی که کسبوکاری جدید راهاندازی میکنید: کسبوکارهای جدید همیشه با چالشهایی غریب روبهرو میشوند. چالشهایی که شاید تا قبل از آغاز کسبوکار حتی از وجود آنها هم بیاطلاع هستند. البته این چالشها برای افراد باتجربه عادی است و شاید اصلاً به چنین چالشها به عنوان بخشی از فضای کسبوکار نگاه کنند. حضور کوچینگ برای هدایت کسبوکارهای جدید در مسیر رو به رشد و عبور از موانع با کسب تجربیات سازنده مفید است.
- زمانی که به توسعه بازار نیاز دارید: شناسایی بازار و تحلیل رقبا از جمله مزایای بیزینس کوچینگ است. بازارهای امروزی تغییر کردهاند و حالا نگاه سنتی در چنین بازارهایی پاسخگو نیست. در عین حال همیشه رقبایی برای شما حضور دارند. کوچینگ میتواند هوشمندانه برای بررسی بازارهای جدید و ارائه راهکار برای ورود به آنها همراه شما باشد.
- زمانی که به توسعه محصولات و خدمات نیاز دارید: کسبوکارها از بزرگ شدن استقبال میکنند و لازمه آن، افزایش دامنه فعالیت آنها است. همین نکته ساده کافی است تا هر کسبوکاری به توسعه محصولات و یا افزایش نوع خدمات بیاندیشد. با این وجود برای این توسعه نیاز به استراتژی دارید. کوچینگ میتواند به تدوین استراتژی توسعه فعالیتها کمک کند.
- زمانی که به ارزیابی تصمیمات مدیریتی نیاز دارید: از کسبوکاری کوچک تا مدیریت یک سازمان بزرگ فرقی نمیکند، به هر حال باید در مسیر فعالیتها برای اخذ تصمیمات جدید اقدام کنید. اما قطعاً نمیخواهید تا تصمیمات شما با چالشها و شکستها همراه شود. از بیزینس کوچینگ میتوانید برای تحلیل و ارزیابی تصمیمات خود چه در سطح کسبوکارهای کوچک و یا سازمانهای بزرگ استفاده کنید.
- زمانی که به توسعه رفتارهای مدیریتی نیاز دارید: بیزینس کوچینگ میتواند به مدیران مجموعههای بزرگ و کوچک برای هماهنگی درون سازمانی از قبیل برنامه بودجه، مدیریت منابع انسانی، استراتژی اهداف و تدوین فرهنگ سازمانی کمک کند.
- زمانی که در تلاش برای عبور از مشکلات هستید: آسیبشناسی، بخشی از وظایف کوچینگ است. شما میتوانید در همراهی همه جانبه کوچینگ برای بررسی مشکلات و چگونگی ایجاد آسیبها چه درون سازمانی و یا بیرون از سازمان اقدام کنید.
- زمانی که به تداوم موفقیتها فکر میکنید: موفقیتها تصادفی حاصل نمیشوند. حتی اگر از چرایی آنها بیاطلاع باشید، باید در جستوجوی علتها بگردید و این نقاط قوت را پررنگتر سازید. از مزیت بیزینس کوچینگ میتوانید در تداوم موفقیتها نیز استفاده کنید.
توصیههایی برای بهرهمندی موفق از بیزینس کوچینگ
اگر چه کوچینگ راهکار عملیاتی برای خروج از بحرانها است؛ اما چرا اجازه دهیم که بحران ایجاد شود؟ اهمیت بیزینس کوچینگ برای جلوگیری از ایجاد بحرانها است و به شما برای تدوین یک استراتژی آگاهانه کمک میکند. همیشه برای بهبود شرایط آماده باشید، حتی اگر در بهترین وضعیت از چشمانداز گذشته خود قرار دارید. با استفاده مناسب از خدمات کوچینگ به خوبی میتوانید کلمه رشد را در همه جنبهها تحقق بخشید.